Ucitavam sat...
Saveti za čišćenje PDF Štampaj E-poštaSvi poznajemo osećaj zadovoljstva kada smo u čistom i svežem. A svima nam se dešava da ne znamo kako to da postignemo. U okviru ove rubrike otkrićemo Vam neke male tajne i trikove, davati savete koji će Vam sigurno koristiti.

Mrlje od alkohola

Na drvenom nameštaju svežu mrlju od alkohola treba odmah ukloniti suvom krpom ili upijajućim papirom. Staru mrlju prekrijte smesom napravljenom od pudera i lanena ulja, ostavite da se osuši, a kasnije prebrišite suvom krpom. Nečistoće na tapaciranom nameštaju možete ukloniti tako da ih pospete solju koju ćete iščetkati oštrom četkom nekoliko minuta nakon posipanja. Mrlje od alkoholnih pića s garderobe uklonićete tako da predmet najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunjate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije ili belim vinom i ostavite da se osuše, pa zatim oprati.

Soc od crne kafe uklanja mirise s ruku i posuđa

Miris belog ili crnog luka s prstiju uklonićete nakon pripreme jela tako da ruke istrljate talogom crne kafe. Ako se snažni miris zadržao i na nožu, odmah ga nakon seckanja luka stavite kratko iznad plamena i miris će nestati. Miris ribe s ruku se nakon jela može ukloniti tako da ruke dobro istrljate solju pa ih potom isperete u hladnoj vodi. Talog crne kafe može se iskoristiti i za pranje posuda u kojima se pripremala morska riba. Posude dobro istrljajte talogom i nakon toga isperite u hladnoj vodi.

Coca-cola čisti gotovo sve površine u domaćinstvu

Ponestane li vam, na primer, sredstva za čišćenje WC-a, poslužit će vam i boca Coca-cole. Zalijte njome WC i kiseline će odmah delovati. Namočite krpu i izribajte pločice u kupatilu, naročito fugne koje će ponovno postati bele. Čisti i masnoću s peći kao i zagorele tiganje za pečenje. Ulijte u tiganj malo gaziranog pića i pustite da provri. Nakon što operete tiganj nestaće sve mrlje. Coca-cola takodje, odlično uklanja fleke i kamenac sa kuvalu za vodu ili čajniku. Uspite u čajnik Colu i ostavite da stoji celi dan pa isperite. Nakit možete ostaviti u čaši Cole i zatim izribati četkicom za zube.

Čišćenje srebra

 • I način:
  Pepeo od cigarete pomešajte sa sokom od limuna, pa ovom mešavinom istrljajte mekom krpom srebrne predmete. Na kraju izglancajte mekom krpom. Srebrne lančiće očistićete ako ih stavite u sirće da prenoće, pa sutradan samo isperite mlakom vodom.
 • II način:
  Srebro se odlično čisti sodom bikarbonom. Pokvasite vatu, stavite sode bikarbone na vatu i sa time istrljate lančić, prsten... ili šta god drugo ...posle taj komad nakita isperete u hladnoj vodi i vratite na deo tela na kojem je bio pre čišćenja.

Kupatilo

 • Sjajne pločice održaćete tako da ih povremeno istrljate krpom natopljenom alkoholom. Nakon toga ispolirajte ih suvom krpom.
 • Zaprljane fugne medu pločicama možete očistiti trljajući ih starom četkicom za zube koju prethodno natopite nekim sredstvom za izbeljivanje veša.
 • Ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje lako ćete napraviti i sami, ako u jednakom odnosu pomešate sirće i vruću vodu.
Pri održavanju i čišćenju armatura, predmeta od porcelana, emajla i rosfraja pripazite na sledeće:
 • Nikada nemojte prati metalne predmete ili one oštrih ivica u kadi, jer možete oštetiti emajliranu površinu, a ako baš morate, prethodno stavite na dno kade zaštitnu podlogu od debele tkanine ili komad mekanog sintetičkog prostirača za pod kupatila.
 • Ako koristite uljne kupke, nakon kupanja kadu operite s malo sredstva za čišćenje ili sirćetom.
 • Većina sredstava za izbeljivanje nagriza površinu, zato vodite računa koliko dugo ih držite na emajliranoj površini.
 • Nikad nemojte mešati sredstvo za pranje sanitarija koje sadrži hlor s sirćetom ili bilo kojim drugim kiselim sredstvom. Isto tako nemojte čistiti prvo jednim zatim drugim, a da pre toga površinu dobro ne isperete vodom. U oba slučaja desiće će se jaka hemijska reakcija pri kojoj se razvija i otrovni plin. To može oštetiti površinu, ali još je opasnije ako udahnete otrovne pare.
Sanitarni uređaji

Sirće i limunov sok pomažu kod skidanja kamenca s armatura, no koliko puta postupak treba ponoviti zavisi naravno o tvrdokornosti naslaga. Kamenac ćete ukloniti tako da krpicu namočite u sirće, omotate je oko slavine i pustite da kiselina deluje dva sata. Nakon toga ostatke ćete lakše skinuti grubljim sunč‘erom. Tvrdokorniju prljavštinu i tragove kamenca možete izribati unutrašnjom, belom stranom narančine kore. 
< Prethodno